Mesej untuk anda! Mesej Terbaik Di Dunia Dalam Bahasa Anda Sendiri [Malaysian/Bahasa Malaysia]

Please first read:
Attention, the following translation of the message has been automatically translated. The text may therefore contain errors. It is a temporary rough translation.
But you are free to share the text for non-profit purposes!
Please also read the article with more explanation: Explanation on the Temporary Rough Translations

Bitte vorher lesen:
Achtung, die folgende Übersetzung der Botschaft wurde automatisch übersetzt. Der Text kann deshalb Fehler enthalten. Es handelt sich um eine vorübergehende Rohübersetzung.
Du darfst den Text trotzdem gerne für nichtkommerzielle Zwecke weiterverbreiten!

Bitte lies auch den Artikel mit weiteren Erklärungen dazu: Erklärung zu den vorübergehenden Rohübersetzungen

Sila baca dahulu:
Amaran, terjemahan mesej berikut telah diterjemahkan secara automatik. Oleh itu, teks mungkin mengandungi ralat. Ini adalah terjemahan mentah sementara.
Anda masih dialu-alukan untuk mengedarkan semula teks untuk tujuan bukan komersial!
Sila baca juga artikel untuk penjelasan lanjut: Penjelasan terjemahan mentah sementara

Isi kandungan

Versi pendek

Mesej untuk anda!

Mesej Terbaik Di Dunia Dalam Bahasa Anda Sendiri

Mesej berikut telah secara asasnya mengubah kehidupan berbilion orang. Kehidupan anda boleh berubah selama-lamanya menjadi lebih baik!
Ambil masa ini kerana ia berbaloi.

 

 

Daripada www.message-for-you.net

Adakah anda kadang-kadang tertanya-tanya mengapa terdapat begitu banyak kejahatan di dunia ini? Mengapa semua penderitaan? Dan bagaimana anda boleh hidup di dunia ini dengan kegembiraan?

Dalam mesej ini saya ingin memberitahu anda bagaimana kejahatan datang ke dunia ini. Tetapi juga bagaimana anda boleh mengatasinya secara peribadi dan mendapatkan joie de vivre yang berkekalan.

Ada seorang malaikat di syurga yang duduk di atas takhta Tuhan. Malaikat itu ialah Syaitan. Tetapi Syaitan menjadi sombong. Dia telah memilih atas kehendaknya sendiri untuk memberontak terhadap Tuhan.

 

 

Itulah sebabnya Tuhan mengusir Syaitan dari syurga. 

 

Namun, Tuhan itu sendiri baik, di luar Dia tidak ada kebaikan. Maka Syaitan kehilangan kemuliaan yang dimilikinya dengan Tuhan. Maka, dengan kejatuhannya, Syaitan membawa kejahatan ke dalam dunia.

Dia juga menggoda manusia awal untuk memberontak terhadap Tuhan. Syaitan sendiri sesat selama-lamanya dan dia cuba menjauhkan manusia daripada Tuhan supaya mereka sesat dan tidak diselamatkan.

 

Kesilapan kita, rasa bersalah kita – apabila kita berbohong, mencuri, mempunyai fikiran yang buruk atau kata-kata yang buruk… semua ini memisahkan kita daripada berhubung dengan Tuhan.

 Itu berita buruk buat masa ini, tetapi ia tidak berhenti di situ. Terdapat penyelesaian mudah untuk masalah ini. Dan penyelesaian ini mempunyai nama: Yesus

Kerana Allah sayangkan kita! Dan Dia memberi setiap manusia sekurang-kurangnya satu peluang dalam hidup mereka untuk menerima penyelesaian ini. Mesej ini adalah peluang anda!

 

 

 

Mula-mula saya ingin memberitahu anda dengan tepat siapa Yesus:

Bapa Syurgawi, Yesus, dan Roh Kudus adalah Tuhan. Terdapat tiga Pribadi ilahi yang bersama-sama membentuk Tritunggal. Perpaduan ini menjadikan Tuhan. Jadi Yesus adalah kekal dan maha kuasa. Dan Dia adalah Pencipta.

Tetapi Yesus datang secara sukarela kira-kira 2000 tahun yang lalu sebagai manusia sejati ke dunia ini.

 

 

 

 

 

Dia dikandung oleh Roh Kudus dan dilahirkan daripada seorang dara. Dia menjalani kehidupan manusia tanpa kesalahan dan dalam hubungan rohani yang sempurna dengan Bapa. Dia menunjukkan kepada dunia bagaimana Tuhan itu…

Kemudian Dia mati secara sukarela dan wakil untuk kesalahan dan kesilapan kita di kayu salib. Pada hari ketiga Dia bangkit dari kubur. Dan kemudian Dia kembali kepada Bapa Syurgawi sekali lagi.

Mengapa Dia melakukan ini? Dia pergi ke salib untuk menanggung semua rasa bersalah bagi pihak anda. Supaya anda boleh PERCUMA daripadanya! Tetapi anda memutuskan sendiri sama ada anda menerima hadiah ini atau tidak.

 

 

Maksudnya: Bagaimana anda membuat keputusan?

Adakah anda menerima pemberian Tuhan?
Jika ya, maka anda akan diselamatkan dan menjadi anak Tuhan!

Adakah anda menolak pemberian Tuhan?
Kemudian anda kekal sesat. Ini juga bermakna selepas kematian suatu perpisahan yang kekal dari Tuhan, dalam kegelapan yang dalam.

Anda boleh menerima pemberian Tuhan kepada anda SEKARANG! Atau anda boleh meninggalkannya di sudut dan melupakannya… Tetapi sedar akan implikasinya.

Sekarang, hari ini, adalah saat apabila anda boleh berkata: “Ya, Yesus, saya ingin memberikan hidup saya kepada anda!”
Pada saat penukaran anda kepada Yesus, Roh Kudus akan datang dan kekal di dalam anda. Melalui Dia anda secara rohani, batin, dilahirkan semula – dan dilahirkan sebagai anak Tuhan ke dalam keluarga syurga!

Sekarang sertai saya dalam doa di atas salib.

Saya mulakan dengan doa dan ucapkan ayat demi ayat supaya anda boleh menyebutnya (dengan kuat!).

Doa berikut bukan rumusan tetapi cadangan. Anda juga boleh menjemput Yesus ke dalam hidup anda dengan kata-kata yang telah anda rumuskan sendiri. Perkara yang paling penting ialah keputusan anda. Tetap berdoa dengan kuat, bukan hanya dalam fikiran anda. Berdoa dengan kuat dalam kes ini adalah pengakuan di hadapan dunia fizikal dan rohani.

“TUHAN YESUS yang dikasihi,

Saya kini mahu percaya seperti kanak-kanak bahawa saya boleh mengenali awak. Bahawa anda membayar untuk kesalahan saya, untuk kelemahan saya. Dan sekarang saya menyalahkan anda semua.

(Beritahu Dia segala-galanya secara khusus dan berikan kepada-Nya!
Katakan kepada-Nya: “Yesus, ini dan itu tidak betul… Saya berbohong di sana…” dll.)

Terima kasih Yesus kerana mengampuni saya! Yesus, saya kini menerima Engkau sebagai panduan dalam hidup saya! Dan saya meminta anda, berikan saya Roh Kudus anda! Terima kasih kerana menyelamatkan saya sekarang dan menjadikan saya anak awak!

AMIN.”

Jika anda hanya berdoa demikian, maka saya ingin mengucapkan tahniah kepada anda! Kerana anda tidak akan tersesat jika anda telah menyerahkan hidup anda kepada Yesus sekarang juga!

Beritahu orang lain tentang keputusan anda untuk Yesus! Anda juga boleh mengesyorkan mesej ini.

Jika anda masih mempunyai soalan, saya ingin mengesyorkan agar anda turut mendengar atau membaca versi terperinci mesej tersebut. Anda boleh menemuinya di laman web kami.

Di laman web kami, anda juga akan mendapat lebih banyak tentang cara anda boleh mengikut Yesus sekarang.

Hanya pergi ke:

www.message-for-you.net/discipleship

Kami mendoakan anda banyak kegembiraan dan berkat dalam perjalanan anda bersama Yesus!

Jangan ragu untuk mengedarkan semula mesej ini untuk tujuan bukan komersial tanpa pengubahsuaian. Penggunaan dan perubahan lain memerlukan kelulusan bertulis daripada www.message-for-you.net. Juga tersedia di sana dalam bahasa lain dan dalam versi lain (cth. sebagai fail audio, video, versi terperinci, versi pendek, versi kanak-kanak dan lain-lain) dan dalam beberapa bahasa dalam bentuk tidak formal (Du) dan dalam bentuk formal (Sie).

Versi terperinci

Mesej untuk anda!

Mesej Terbaik Di Dunia Dalam Bahasa Anda Sendiri

Versi Panjang (Bahagian 1)

Mesej berikut telah secara asasnya mengubah kehidupan berbilion orang. Kehidupan anda boleh berubah selama-lamanya menjadi lebih baik!

Ambil masa ini kerana ia berbaloi.

Kami TIDAK mengiklankan mana-mana mazhab.
Dengan mesej ini, kami ingin membantu orang ramai untuk mengorientasikan semula kehidupan mereka (dan kehidupan sesama manusia) terhadap peribadi Yesus.

Daripada www.message-for-you.net
(Juga tersedia dalam bahasa lain.)

Ramai orang menulis surat kepada saya semasa menginjil di Internet. Dan kemudian saya sering bertanya kepada mereka soalan: “Adakah anda secara sedar telah menyerahkan hidup anda kepada Yesus?” Dan ramai kemudian berkata: “Ya, sudah tentu, saya berdoa setiap petang.”, “Saya sentiasa berdoa sebelum tidur.”, “Saya sering bercakap dengan Tuhan.” Atau juga: “Saya percaya kepada Tuhan.” Dan mereka kemudian berkata: “Ya, sudah tentu saya telah menyerahkan hidup saya kepada Yesus.”

Terdapat jawapan yang sangat berbeza. Ada juga yang berkata: “Ya, saya telah dibaptiskan sebagai bayi…”. Dan ada yang berkata: “Ya, Yesus adalah guru rohani yang baik/ orang yang baik/ teladan yang baik…”. Jadi terdapat jawapan yang sangat berbeza. Tetapi orang-orang ini mempunyai satu persamaan: mereka belum secara sedar menyerahkan nyawa mereka kepada Yesus. Mereka seperti percaya kepada-Nya dan berdoa dari semasa ke semasa, tetapi mereka masih belum menyerahkan nyawa mereka kepada-Nya.

Untuk memahami perkara ini, saya ingin menerangkannya kepada anda menggunakan maraton. Pelari menunggu sehingga pengadil memberi isyarat mula. Dan kemudian mereka mula berlari. Dan sekarang bayangkan anda adalah salah seorang pelari ini. Dan anda tidak menunggu isyarat mula, anda hanya mula berlari…

Dan anda berlari dan berlari dan berlari… Dan anda benar-benar mencuba. Anda menggunakan semua kekuatan anda! Dan anda gembira kerana anda sudah dapat melihat penamat… Tetapi lelaki di penamat berkata kepada anda: “Maaf, saya tidak dapat memberi anda pingat pemenang.” Dan anda berkata: “Apa?! Kenapa tidak? Saya berlari sama seperti yang lain!”

Dan lelaki itu berkata kepada anda: “Ya, tetapi anda mula berlari tanpa isyarat mula! Bangsa anda tidak sah. Malangnya awak kehilangannya.”

Dan ia betul-betul sama dengan percaya kepada Yesus tanpa menyerahkan hidup seseorang kepada-Nya. Ia seperti maraton tanpa permulaan.

Tetapi Yesus mahu anda menang. Dan sebagai pemenang yang kekal dan bukan sebagai pecundang yang kekal. Dia benar-benar mahu anda menerima pingat pemenang ini. Bahawa anda boleh bersama-Nya selama-lamanya! Dan itu termasuk penyerahan hidup.

Dan anda mungkin tertanya-tanya bagaimana rupa penyerahan hidup ini kepada Yesus. Dan apakah maksudnya dengan “isyarat mula”. Dan saya ingin memberitahu anda dengan tepat siapa Yesus.

 

Siapakah Yesus bagi anda secara peribadi?

Adakah Dia seorang lelaki yang baik? Guru yang baik?

– Di mana mungkin menarik untuk mendengar Khutbah di Bukit… Adakah Dia salah seorang daripada banyak guru rohani? Jadi adakah Dia selaras dengan Buddha, Mohammed, dll…? Adakah Dia pengasas agama untuk kamu? Saya ingin memberitahu anda siapa SEBENARNYA Yesus.

Siapakah Yesus?

Bapa Syurgawi, Yesus, dan Roh Kudus adalah Tuhan. Terdapat tiga Pribadi ilahi yang bersama-sama membentuk Tritunggal. Perpaduan ini menjadikan Tuhan. Jadi Yesus adalah kekal dan maha kuasa. Dan Dia adalah Pencipta.Tetapi Yesus datang secara sukarela kira-kira 2000 tahun yang lalu sebagai manusia sejati ke dunia ini.Dia dikandung oleh Roh Kudus dan dilahirkan daripada seorang dara. Dia menjalani kehidupan manusia tanpa kesalahan dan dalam hubungan rohani yang sempurna dengan Bapa. Dia menunjukkan kepada dunia bagaimana Tuhan itu…

Kemudian Dia mati secara sukarela dan wakil untuk kesalahan dan kesilapan kita di kayu salib. Pada hari ketiga Dia bangkit dari kubur. Dan kemudian Dia kembali kepada Bapa Syurgawi sekali lagi.

Saya akan memberitahu anda lebih lanjut tentang mengapa Yesus melakukan ini dalam seketika – dan apakah maksudnya untuk anda…

Jadi Yesus datang ke dunia ini sebagai manusia seperti kita. Dia hidup seperti kita. Hanya dengan satu perbezaan besar: Dia benar-benar murni, penuh cinta dan kebenaran. Dia tidak pernah berbohong, Dia sentiasa bercakap benar. Dia juga berkata tentang dirinya bahawa Dia adalah kebenaran yang dipersonifikasikan! Siapa yang boleh menuntut itu? Bolehkah anda mengatakan anda adalah kebenaran yang dipersonifikasikan? Atau cinta secara peribadi? … Yesus berkata demikian tentang dirinya! Dan Dia berfirman: “Akulah jalan, kebenaran dan hidup!”

Dan kemudian Dia berkata sesuatu yang sangat penting: “…Tiada seorang pun yang datang kepada Bapa kecuali melalui Aku!” Dan itu sangat penting, itulah maksudnya.

Jadi, Yesus adalah orang yang ingin memegang tangan anda dan berkata kepada anda: “Terimalah Aku dan Aku akan membawa kamu kepada Bapa syurgawi! Saya akan membawa awak ke syurga, ke kerajaan saya!”

Itulah penyerahan hidup – yang anda katakan kepadanya (cth): “Ya, saya mahu itu! Saya ingin bersama awak selamanya! Bukan sahaja setiap masa dalam kehidupan seharian… bukan hanya pada hari Ahad… selamanya! Saya mahu awak menjadi panduan hidup saya. Bahawa kamu adalah gembala-Ku yang baik dan Aku adalah domba-dombamu yang mengikut kamu. Yang mendengar suara anda, yang benar-benar mahu hidup sepenuhnya dengan anda!”

Mesej ini jauh lebih mendalam… Dan saya ingin menunjukkan kepada anda apa yang Yesus lakukan UNTUK ANDA.

Saya ingin menunjukkan kepada anda salib. Segala-galanya ditentukan di atas salib. Anda mungkin bertanya, “Bukankah itu hanya kematian yang mengerikan? Apa kaitannya dengan saya?”

Saya berkata sebelum ini bahawa Yesus hidup dalam kesucian, dalam kasih. Seperti TIADA manusia lain! Tanpa kesalahan, tanpa rasa bersalah. Tetapi Yesus bukan sahaja datang ke dunia ini untuk menunjukkan kepada kita cara hidup. Tetapi juga untuk mati untuk kita di kayu salib.

Kerana kita, awak dan saya, kita semua, kita selalu melakukan kesilapan. Kami tidak sempurna. Tetapi Yesus datang kepada kita sebagai seorang yang sempurna! Yesus sempurna! Tetapi kesilapan kita, rasa bersalah kita – apabila kita berbohong, mencuri, mempunyai fikiran yang buruk atau perkataan yang buruk… semua ini memisahkan kita daripada berhubung dengan Tuhan. Seolah-olah ada sesuatu yang menghalang antara kami. Dan ia telah menjadi lebih dan lebih…
Dan Yesus boleh memulihkan kenalan ini! Dia mahu memegang tangan anda dan berkata: “Ayuh, saya akan membawa anda kembali ke tempat anda sebenarnya, ke rumah syurga anda!” Dia tidak mahu kamu tersesat. Rasa bersalah akan memisahkan anda dari Tuhan selama-lamanya. Jika anda tidak meletakkan dia di atas salib. Mungkin anda berfikir: “Saya sebenarnya seorang yang baik..?! Ia bukan salah saya?!” Kemudian fikirkan di mana anda berbohong… di mana anda tidak memberitahu kebenaran.

Saya sekarang juga ingin memberitahu anda bagaimana kejahatan datang ke dunia ini.

Bagaimana rasa bersalah datang ke dunia?

Ada seorang malaikat di syurga yang duduk di atas takhta Tuhan. Malaikat itu ialah Syaitan.

Tetapi Syaitan menjadi sombong. Dia telah memilih atas kehendaknya sendiri untuk memberontak terhadap Tuhan. Itulah sebabnya Tuhan mengusir Syaitan dari syurga.
Namun, Tuhan itu sendiri baik, di luar Dia tidak ada kebaikan. Maka Syaitan kehilangan kemuliaan yang dimilikinya dengan Tuhan. Kerana dia memilih kejahatan.
Maka, dengan kejatuhannya, Syaitan membawa kejahatan ke dalam dunia. Dia juga menggoda manusia awal untuk memberontak terhadap Tuhan. Mereka berada di bawah kekuasaan Syaitan dan di bawah kuasa kejahatan… Syaitan sendiri telah hilang selama-lamanya dan dia cuba menjauhkan manusia daripada Tuhan supaya mereka akan tersesat dan tidak diselamatkan.

Itulah sebabnya Yesus datang ke dunia ini dan Dia berkata kepada kita: “Saya mahu kamu kembali kepada-Ku supaya kita boleh menjalin persahabatan yang erat lagi!” Dan kemudian Dia pergi ke salib untuk anda: “Di sana di atas salib, saya menanggung semua rasa bersalah ini pada diri saya sendiri!”

Dan Dia juga menanggung kecederaan mental kamu. Dia telah melihat semua ini dan memberitahu anda: “Saya tidak mahu kamu berkabung kekal! Saya ingin memberikan kegembiraan saya!” Dia mengambil kesedihan anda, kesakitan anda, kesunyian anda. Dia melihat semuanya! Dia tak kisah dengan awak! Dia pergi ke salib untuk itu. Dan Dia memberitahu anda: “Lihat, saya telah melakukan segala-galanya untuk anda! Tolong terimalah!” Dan Dia mahu memberi anda cinta-Nya. Dia menunjukkan kasih-Nya di kayu salib. Dia berkata: “Lihat, di atas salib anda melihat betapa saya mengasihi ANDA!

Maksudnya: Bagaimana anda membuat keputusan?

Adakah anda menerima pemberian Tuhan? Jika ya, maka anda akan diselamatkan dan menjadi anak Tuhan!

Adakah anda menolak pemberian Tuhan? Kemudian anda kekal sesat. Ini juga bermakna selepas kematian suatu perpisahan yang kekal dari Tuhan, dalam kegelapan yang dalam.

Anda boleh menerima pemberian Tuhan kepada anda SEKARANG! Atau anda boleh meninggalkannya di sudut dan melupakannya…
Tetapi sedar akan implikasinya.

Sekarang, hari ini, adalah saat apabila anda boleh berkata: “Ya, Yesus, saya mahu memberikan hidup saya kepada anda!”

Apakah yang akan berlaku apabila anda bertobat kepada Yesus?

Pada saat pertobatan anda kepada Yesus, Roh Kudus akan datang dan tinggal di dalam anda.
Melalui Dia anda secara rohani, batin, dilahirkan semula – dan dilahirkan sebagai anak Tuhan ke dalam keluarga syurga! Apa yang dipanggil “orang tua” anda kemudiannya mati secara rohani bersama Yesus di kayu salib dan anda menerima kehidupan baru daripadanya. Ini memberi anda identiti baharu – daripada anak pengemis kepada anak raja!

Sebagai anak Tuhan, anda boleh hidup dalam kuasa Roh Kudus – dan tidak perlu lagi hidup di bawah kuasa kejahatan! (Anda masih akan mempunyai kehendak bebas untuk ini) Dan Yesus juga memberikan anda kuasa-Nya untuk merampas orang daripada tangan Syaitan!

Sekarang sertai saya dalam doa di atas salib.

Saya mulakan dengan doa dan ucapkan ayat demi ayat supaya anda boleh menyebutnya (dengan kuat!).

Doa berikut bukan rumusan tetapi cadangan. Anda juga boleh menjemput Yesus ke dalam hidup anda dengan kata-kata yang telah anda rumuskan sendiri. Perkara yang paling penting ialah keputusan anda. Yesus melihat hati anda, Dia tahu apa yang anda maksudkan. Tetap berdoa dengan kuat, bukan hanya dalam fikiran anda. Berdoa dengan kuat dalam kes ini adalah pengakuan di hadapan dunia fizikal dan rohani.

“TUHAN YESUS yang dikasihi,

Saya mahu percaya seperti kanak-kanak sekarang bahawa saya boleh mengenali anda. Bahawa anda membayar untuk kesalahan saya, untuk kelemahan saya. Dan itulah sebabnya saya memberikan anda segala-galanya sekarang, semua yang membebankan saya, semua yang saya bawa bersama saya. Saya akan memberi anda semua yang saya telah lakukan salah selama ini.

(Beritahu-Nya segala-galanya secara khusus dan serahkan kepada-Nya! Katakan kepada-Nya, “Yesus, ini dan itu tidak betul… Saya berbohong…” dsb.
Semasa anda menyerahkan segala-galanya kepada-Nya, darah-Nya meliputi semua kesalahan. Darah-Nya meliputi anda.)

Terima kasih Yesus kerana mengampuni saya sekarang! Terima kasih kerana membasuh saya bersih! Yesus, saya menerima anda sekarang sebagai panduan dalam hidup saya! Sebagai Tuhanku! Sebagai penyelamat saya! Dan saya bertanya kepada anda: Datang ke dalam hidup saya! Dan saya meminta anda, berikan saya Roh Kudus anda! Penuhilah aku dengan Roh Kudus-Mu! Terima kasih kerana menyelamatkan saya sekarang! Terima kasih kerana saya kini anak anda!

AMIN.”

Jika anda hanya berdoa demikian, maka saya ingin mengucapkan tahniah kepada anda! Kerana kemudian anda telah menjadi pemenang abadi. Kemudian anda menunggu “isyarat mula” dan berangkat. “Perlumbaan” kini sah!

Dan saya ingin memberitahu anda ini, dari Yohanes 3:16: “Allah begitu mengasihi dunia ini sehingga Dia telah mengaruniakan Anak-Nya yang tunggal, supaya setiap orang yang percaya kepada-Nya tidak binasa, melainkan beroleh hidup yang kekal.”

Ini bermakna anda tidak akan tersesat jika anda menyerahkan hidup anda kepada Yesus sekarang! Kini ia selamat, kini anda boleh mempunyai “kepastian keselamatan”. “Jaminan keselamatan” bermakna anda 100% pasti bahawa anda akan ke syurga. Dan bukan kerana pencapaian, tetapi kerana anda menerima apa yang Yesus lakukan untuk anda di kayu salib! Anda kini telah diselamatkan. – Dengan rahmat. Kerana kamu menerima pemberianNya.

Tetapi kini ia pergi lebih jauh. Kerana sekarang anda hanya membuat jalan anda. Ia kini mengenai penggantian. Dia adalah gembala yang baik dan kamu mengikutinya. Dan bagaimana rupanya, saya akan memberitahu anda di bahagian kedua.Beritahu orang lain tentang keputusan anda untuk Yesus! Anda juga boleh mengesyorkan mesej ini.
Sekarang untuk bahagian kedua tentang penggantian…
Mesej untuk anda!

Mesej Terbaik Di Dunia Dalam Bahasa Anda Sendiri

Bagaimana untuk meneruskan (bahagian 2 mesej)

Ini adalah bahagian kedua mesej terbesar di dunia yang secara asasnya telah mengubah kehidupan berbilion-bilion orang.

Daripada www.message-for-you.net

(Juga tersedia dalam bahasa lain.)

Jika anda belum menonton atau mendengar bahagian pertama mesej ini, sila lakukan terlebih dahulu.

Sekarang untuk bahagian kedua…

 

Jadi salib adalah titik permulaan. Dan jika anda menyerahkan hidup anda kepada Yesus, maka anda membuat keputusan yang betul!

Dan kini ia berterusan. Apabila anda menyerahkan hidup anda kepada Yesus, anda (secara kiasan) mengambil beg galas anda dan mengosongkannya. Terdapat banyak sampah dalam beg galas anda yang anda tidak perlukan lagi. Dan anda berkata, “Yesus, saya memberikan semuanya kepada-Mu!” Anda memberikan semuanya kepada-Nya. Dan seperti yang telah dikatakan, terdapat perkara di dalamnya yang anda tidak perlukan lagi (cth. rasa bersalah, kecederaan mental, dll.).

Apa yang Yesus mahu lakukan sekarang ialah: Dia mahu mengisi semula beg galas anda!

Dia mahu memberikan anda perkara yang berguna untuk dibawa bersama anda. Seperti peruntukan perjalanan yang anda perlukan semasa dalam perjalanan.

Pertama sekali, sudah tentu sangat penting anda mempunyai sesuatu untuk diminum bersama anda. Supaya anda tidak mati kehausan dalam perjalanan. Saya secara simbolik akan menunjukkan kepada anda botol air dengan air yang segar, jernih dan sihat. Air melambangkan Roh Kudus. Apabila anda menyerahkan hidup anda kepada Yesus, Roh Kudus masuk ke dalam anda.

Roh Kudus ada di dalam kamu, tetapi kamu boleh dipenuhi dengan Dia lagi dan lagi. “Minum” daripadanya, boleh dikatakan. Itulah sebabnya penting untuk anda juga minum air hidup ini… dan dengan cara itu anda sentiasa segar dengannya.
Roh Kudus adalah seorang, Dia adalah Tuhan. Tetapi anda juga boleh mengalami kuasa-Nya, dipenuhi dengan-Nya dan, boleh dikatakan, minum kuasa-Nya.
Ia juga penting untuk pemuridan bahawa anda dibaptiskan dalam Roh Kudus. Bahawa anda akan tenggelam dalam kuasa-Nya. Ini juga bermaksud ” Pembaptisan Roh ” atau “pembaptisan dalam Roh Kudus”. Saya menulis dengan lebih terperinci tentang pembaptisan Roh dalam artikel di laman web kami. Sila lihat itu.

Seterusnya, sudah tentu, ia juga penting untuk anda tahu ke mana anda akan pergi. Yesus memberi anda arahan, boleh dikatakan.

Arahan ini bermaksud Bible atau Firman Tuhan.

Anda mungkin berfikir, “Tetapi saya mempunyai Alkitab dan saya telah membacanya berkali-kali, tetapi saya tidak faham!” Itu kerana satu-satunya cara untuk memahami Alkitab adalah melalui Roh Kudus. Roh Kudus akan menguraikan Firman untuk anda. Dan Dia memberitahu anda, boleh dikatakan: “Saya akan menerangkan kepada anda cara membaca Bible. Saya akan menerangkan kepada anda apa maksudnya.” Dan tiba-tiba ia seperti apabila anda melihat cahaya dan anda menyedari: “Hei, tiba-tiba semuanya jelas kepada saya!”
Dan anda juga boleh meminta Roh Kudus untuk menerangkan beberapa perkara kepada anda: “Apakah maksud teks ini? Dan apakah maknanya bagi saya secara peribadi?” Dia kemudian menghidupkan Firman untuk anda. Jadi anda tidak bersendirian dalam perjalanan anda.

Seterusnya, saya ingin menunjukkan telefon bimbit. Ia bermaksud komuniti.
Yesus tidak mahu anda bersendirian dalam perjalanan anda. Dia bersama anda, sudah tentu, tetapi Dia juga mahu anda mempunyai hubungan dengan pengikut Yesus yang lain. Bahawa anda bercakap dengan mereka, bertukar idea dengan mereka.
Persekutuan dengan orang Kristian lain boleh berada di dalam gereja. Tetapi ia juga boleh menjadi kumpulan rumah. Di mana anda bertemu dengan orang Kristian di rumah dan anda membaca Alkitab bersama-sama, berdoa bersama dsb.

Perkara terbaik untuk dilakukan ialah melihat sekeliling untuk melihat di mana terdapat penganut Kristian lain di bandar anda atau di kawasan yang boleh anda temui. Saya ingin memberi anda petua bahawa adalah penting bahawa mereka mempunyai Alkitab sebagai asas dan bahawa mereka terbuka kepada Roh Kudus.

Kemudian terdapat titik keempat. Langkah keempat ini ialah pembaptisan air. Penenggelaman dalam air.

Ia melambangkan bahawa anda menyerahkan hidup anda kepada Yesus dan kini semuanya telah menjadi baru. Bahawa diri lama anda telah disalibkan, anda mati bersamanya secara rohani dan kemudian bangkit semula bersamanya! Ia mewakili kematian dan kebangkitan.

Perendaman adalah pembaptisan yang betul dalam air, dan orang Kristian pertama melakukannya juga. Pembaptisan bayi atau percikan dengan air, sebaliknya, adalah tidak betul. Mungkin anda berfikir: “Saya telah dibaptiskan sebagai bayi, itu sudah cukup.” Tidak, sila biarkan diri anda dibaptis dengan betul dan mengikut alkitabiah dengan rendaman dalam air. Hanya pergi dan lihat jika ada orang Kristian yang boleh membaptis anda.

Itulah empat langkah. Dan kini anda berangkat dengan beg galas anda.

Sudah tentu, peruntukan perjalanan tidak kekal secara pasif di dalam beg galas, anda memerlukan peruntukan perjalanan (sangat praktikal) semasa dalam perjalanan. Sama seperti pendakian biasa. Itulah sebabnya anda terus melihat peta anda, sebagai contoh: “Ke mana sebenarnya saya perlu pergi? TUHAN, tolong bercakap dengan saya!”
Tuhan bercakap melalui Alkitab, tetapi juga melalui kesan seperti perkataan yang boleh didengari secara mental atau akustik, melalui gambar, penglihatan dan melalui mimpi. Dia juga boleh bercakap dengan anda melalui orang lain.
Anda boleh mencari artikel penjelasan mengenai topik “Berbicara Tuhan” ini di laman web kami, contohnya bagaimana untuk menguji tanggapan seseorang dengan betul (iaitu menentang Alkitab dan melawan watak Tuhan).
Kenali suara-Nya dan rasai secara peribadi untuk anda! Kemudian anda berada di landasan yang betul. Kerana Dia adalah Gembala yang Baik dan kamu adalah domba-Nya yang dapat mendengar suara-Nya.

Sudah tentu, ia juga penting untuk terus minum. Untuk dipenuhi lagi dan lagi oleh Roh Kudus. Untuk hidup dalam kuasa-Nya, sama seperti orang Kristian pertama dipenuhi dengan kuasa Roh Kudus pada Pentakosta. Lebih lanjut mengenai topik pembaptisan Roh dan hadiah Roh di laman web kami.

Seperti yang telah disebutkan, persekutuan dengan orang Kristian lain juga penting, seperti pembaptisan air.

Anda boleh membaca artikel yang berguna mengenai semua topik tentang pemuridan ini di laman web kami.

Sekarang gambaran ringkas dengan langkah-langkah penggantian:


Urutan langkah-langkah ini tidak kritikal! Jadi anda boleh dibaptis dahulu dan kemudian mendapatkan Bible. Atau anda boleh mendapatkan Bible dengan segera dan kemudian dibaptis. Tentukan sendiri (juga dalam doa dengan Tuhan) apa yang boleh anda lakukan terlebih dahulu. Tetapi: Semua langkah adalah penting untuk penggantian.

Satu perkara lagi: Langkah-langkah ini tidak diperlukan untuk keselamatan. Maksudnya: Jika anda telah menyerahkan hidup anda kepada Yesus (seperti yang saya jelaskan di bahagian pertama), maka anda telah diselamatkan. Tetapi langkahnya adalah langkah ketaatan. Anda harus pergi jika anda ingin taat kepada Yesus. Kerana Dia tidak hanya menghantar anda dalam perjalanan anda, Dia memberi anda bekal untuk perjalanan. Langkah-langkah itu adalah sukarela, tetapi Yesus meminta anda untuk melakukannya.

Anda mahu mengikut Yesus. Dia adalah Gembala yang Baik dan anda ingin mendengar suara-Nya. Anda ingin tahu apa lagi yang Dia telah rancangkan untuk anda secara peribadi (cth kerjaya peribadi anda). Anda ingin tahu apa yang Dia katakan tentang anda (iaitu identiti anda dalam Dia). Anda ingin bertukar-tukar idea dengan orang lain dan bertanya kepada mereka, sebagai contoh: “Apakah yang telah ANDA alami dengan Tuhan?” atau: “Apakah maksud ini dan itu dalam Alkitab?” dsb.

Begitu banyak untuk pemuridan… Semoga diberkati!

Di laman web kami, anda akan mendapat bantuan lanjut untuk penggantian.

Hanya pergi ke:

www.message-for-you.net/discipleship

Anda juga akan menemui muat turun percuma, bahan untuk dikongsi dan banyak lagi di sana!

Kami mendoakan anda banyak kegembiraan dan berkat dalam perjalanan anda bersama Yesus!

Jangan ragu untuk mengedarkan semula mesej ini untuk tujuan bukan komersial tanpa pengubahsuaian. Penggunaan dan perubahan lain memerlukan kelulusan bertulis daripada www.message-for-you.net. Juga tersedia di sana dalam bahasa lain dan dalam versi lain (cth. sebagai fail audio, video, versi terperinci, versi pendek, versi kanak-kanak dan lain-lain) dan dalam beberapa bahasa dalam bentuk tidak formal (Du) dan dalam bentuk formal (Sie).